Iltapäivällä alkaneet grillibileet ei olleet varsinainen menestys. Porukka alkoi väkisinkin hiipua hyvin pian ensimmäiset lisäoluet kouriinsa saatuaan, vain Jelena ja Nino jaksoivat pitää edelleen juomavauhtia yllä. Katumustakin oli ilmassa Ason harmitellessa edellisen yön humalatilaansa, moraalisen krapulan varsinainen aiheuttaja lienee kuitenkin ollut tulistuminen Jelenalle tämän oletettua miehen olevan homoseksuaali. Voisin jopa väittää, että Aso on homofobinen, ainakin mies on muuttunut sitä hiljaisemmaksi mitä useamman talon miehen seksuaalinen suuntautuminen on paljastunut.

Kauden ensimmäinen "kissatapelukin" päästiin näkemään porukan ruokailtua ja Tuijan ja Tertun siirryttyä tiskaamaan astioita. Vai voiko sitä kissatappeluksi edes sanoa kun kiistan osapuolina on parikymppinen runsaudensarven äärellä elämänsä hengannut neitonen ja kuuskymppinen leipäjonoajat ja köyhyyden muistava, afrikan köyhillä alueilla kiertänyt rouva. Kiistan aihekaan ei ollut välttämättä odotetuin mahdollinen, lihava riita saatiin aikaan valmistamatta jääneiden grillimakkaroiden jatkokäsittelystä. Roskis vaiko jääkaappi, siinäpä pulma jonka ratkomisen jaloissa pöydän ääressä istunut Esa A, mensa, oli selvästi vaivautunut.

Kummankin mielipiteessä oli oma pointtinsa mutta jotenkin omaankin korvaan kalskahti Tuijan ajama roskistuomio kolme tuntia aiemmin avatuille makkarapaketeille. Jos ajat ja tavat olisi toiset, en usko että Tuijalla olisi ollut pienintäkään ongelmaa ymmärtää miksi Tertusta makkarat olisi pitänyt siirtää yksinkertaisesti jääkaappiin. Tosiasiahan on, että nykypäivänä suurin osa meistä ei suostuisi edes maistamaan 40-luvulla syntyneiden lapsuusaikojen tapaan säilöttyä saati valmistettua ruokaa.

Kumpikin seisoi vahvasti omien sanojensa takana joten minuutin erimielisyydestä saatiin helposti koko tiskauksen ajan jatkunut kina jossa jankattiin, jankattiin ja jankattiin ja heiteltiin perusteluja suuntaan jos toiseen. Selvääkin selvempää oli että Tuija loukkaantui Tertulle ja Terttu puolestaan Tuijalle vaikka koettikin puhua sovittelevaan sävyyn vedoten nimenomaan niihin leipäjonoihin ja maailmalla vallitsevaan nälänhätään. Voittajaa kiistassa ei ollut, isoveikka kuulutti Tertun käymään päiväkirjahuoneessa kesken kiistan mutta paljon jälkipuheitahan se tietysti sai aikaan.

Tuija kääntyi luonnollisestikin ensin mensan puoleen saadakseen vahvistuksen sille että hänen mielipiteensä oli oikea ja tämän jälkeen koko talo kuuli tapahtumasta ennen kuin Terttu ehti pois päiväkirjahuoneesta. Kunnolla makkarissa ei kuitenkaan aiheen käsittelyyn innostuttu mutta tietäähän sen, kaivelemaan se jäi juuri niiden mieliä jotka mielellään asioista keskustelee kohteen olematta paikalla.

Etenkin Jelena tuntui ottavan asian mielellään esiin tupakalla ollessaan, jopa siinä määrin että edellisen kauden Mantan, Andreaksen, Mian ja Nikon läyhäkerho olisi ottanut tämän avosylin vastaan. Hassua, miten tupakkapaikka saakaan aikaan sitä seläntakana keskustelua vaikka kukaanhan sitä ei myönnä harjoittavansa. Jelena onkin noussut hyvin nopeasti Tuijan rinnalle kirjoittajan ärsytyksinä, ei vain voi ymmärtää miksi Jelenan pitää olla edelleen kaiken aikaa suuna ja päänä ja jo Tuijan olemuskin ärsyttää.

Illan mittaan ohjelmassa oli vielä pullonpyöritystä johon osa sakista osallistuikin aktiivisesti osan nuokkuessa sohvalla. Edellinen yö vaati veronsa ja ainakin osaa osallistujista tuntui sapettavan myös Jelenan esittämät kysymykset siitä ketä, missä, miten ja koska kukakin olisi pannut. Tehtävänantona taas annettiin Danalle ja Kätlinille kymmenen sekunnin mittainen kielisuudelma.

Moni kolmikymppinen on kasvanut jo yli siitä ajasta jolloin panojutut ja kielarit saman sukupuolen edustajien välillä oli niin extremeä kuin pullonpyörityksessä vain voi olla, joten ymmärrän paremmin kuin hyvin miksi porukka uupui hetki hetkeltä lisää ja yhtäkkiä puolet porukasta olikin jo valmistautumassa nukkumaan etenkin Jelenan huudellessa miksi nyt jo ja kai joku jää valvomaan seuraksi. Toinen Jelenaa kovin huolettanut asia on ollut tänä iltana olut. Onko sitä vielä jossain, miksi isoveikkakaan ei tarjoile sitä vielä lisää. Tässä meillä on aito ja oikea tulevaisuuden pubiruusu.

Neitosen vahvoihin piirteisiin tuntuu kuuluvan myös yletön muiden komentelu, oli sitten kyseessä tulen antaminen, istumapaikka tai mikä hassuinta, ovien aukeaminen joten kyllä, isoveikkakin saa osansa siinä missä asukkaatkin. Odotan mielenkiinnolla koska jonkun, ehkä jopa isoveikan, mitta tulee täyteen jatkuvaa vittu-sanan viljelyä ja meuhkaamista siitä mitä haluaa kenenkin tekevän. Itse neitonen ei tunnu tekevän mitään, jos sitten tekemiseksi ei lasketa julmettu meluaminen muiden tehdessä ruokaa ja puhua pälättäminen ruokaa lautaselta suuhun mättäessä. Tässä lajissa neito tuntuu olevan hyvinkin vahva.

Esa J on tämän päivän potenut päänsärkyä eli tarkkailija ei ole vielä ehtinyt luomaan tästä minkäänlaista realistista tai edes utopistista kuvaa. Dana puolestaan on ollut kovin hiljainen, jopa näkymätön joka selittyy toivottavasti jännityksellä. Jos näin ei ole niin olen enemmän kuin todella ihmeissäni miksi taloon on ollut pakko hakea sitä kansainvälisyyttä vaikka selvästikään valituksi tulleella ei ole talolle muuta annettavaa kuin koristetapetin ominaisuus. Myös Minna kuten Lottakin on jäänyt vielä jollain tapaa vieraiksi mutta ehkä aika korjaa tämänkin.

Toinen päivä talossa on painumassa illan puolelle joten huomenna jatketaan uusin silmin ja edelleen tutkaillen kuka kukin on.